Svanemærket – en guide til mere cirkulært byggeri
Byggebranchen skal tænke produktion og materialer på en ny måde for at bidrage til en mere cirkulær økonomi.
I Europa står byggeri for 40 % af det samlede energiforbrug, 40 % af materialeforbruget og 20-35 % af de væsentligste skader på miljøet. Hertil kommer den enorme affaldsmængde fra byggeriet. Fx stammer over 40 % af den samlede affaldsmængde i Danmark fra byggebranchen (Kilde: Miljøministeriet)
Byggebranchen er derfor nødt til at tænke produktion og materialer på en ny måde – og sikre, at vores byggerier passer ind i en cirkulær økonomi. Her er det vigtigt at se på hele byggeriets livscyklus og anlægge en holistisk tilgang. Det er netop en af styrkerne ved Svanemærket, som stiller skrappe krav til både materialer, kemi, byggeproces, brugsfase samt recirkulerings- og affaldsfase – og som samtidig har fokus på, hvordan tiltag i én fase har positiv effekt flere steder i livscyklus.
Krav fremmer den cirkulære økonomi
Svanemærket stiller fx skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i byggematerialer og kemiske produkter. Det vil sige krav til alt fra maling og fugemasser til isolering, dampspærre og gulve. Svanemærket stiller ligeledes krav om bygningspas. Altså krav, der er med til at fremme den cirkulære økonomi.
“Kravene til kemikalier reducerer miljøbelastningen under produktion – og de mindsker den eksponering af kemikalier, som man bliver udsat for, når man bruger bygningen. Men de understøtter også muligheden for, at materialerne senere kan recirkuleres.”
Sådan lyder det fra Stinus Kappel Andersen, seniorkonsulent i Miljømærkning Danmark, der fortsætter:
"Det samme gør bygningspasset, fordi det giver overblik over de materialer og kemiske produkter, der indgår i byggeriet, og hvor de er placeret. Sådanne tiltag skaber mulighed for at spare på jordens ressourcer, fordi materialerne vil kunne genanvendes – og samtidig bliver affaldsmængderne mindre."
I Svanemærkets nye krav til byggeri, generation 4, er der skruet yderligere op for ambitionerne i forhold til cirkulær økonomi:
"De nye krav omfatter nye områder som designprincipperne for demontering og tilpasningsevne samt tilbagetagningssystemer for producenter. Der er også nye, strenge krav til affaldssortering på byggepladsen, så mest muligt kan genbruges eller genanvendes", siger Stinus Kappel Andersen.
Fakta om svanemærket byggeri
- Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke og en af verdens skrappeste miljøcertificeringer.
- Svanemærket ser på alle relevante miljøparametre i hele byggeriets livscyklus.
- 93 % af danskerne kender Svanemærket, og 66 % af danskerne ser efter Svanemærket, når de vælger varer.
- Næsten 77.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og institutioner er opført eller under konstruktion i Norden.
Kontrol skal højne kvaliteten
Når et byggeri har en god kvalitet, bliver levetiden forlænget. Både fordi bygningen holder bedre, og fordi den er mere attraktiv at bevare. Derfor er kvalitet både en vigtig parameter i den cirkulære økonomi – og i svanemærket byggeri.
Svanemærket sikrer, at bygninger har en høj kvalitet gennem bl.a. krav til fugtkontrol og krav til entreprenørens egenkontrol i byggeprocessen.
Hvad kendetegner en svanemærket bygning?
Følgende kendetegner bygninger, der er opført efter Svanemærkets 4. generation af krav:
- Har et lavt energiforbrug.
- Har et godt indeklima.
- Lever op til skrappe kemikaliekrav.
- Lever op til krav, der fremmer den cirkulære økonomi.
- Lever op til skrappe krav, der fremmer biodiversiteten.
- Har en høj kvalitet.
- Er samordnet med de tekniske screeningskriterier for væsentlige bidrag i EU Taksonomien Annex 1 for opførelse af nye bygninger, inklusive klimaberegning for relevante bygninger.