Fokus på biodiversitet
Vi bliver flere og flere mennesker i verden, der alle ønsker en høj levestandard. Det lægger et stort pres på naturen og alle dens arter. Naturområder bliver ryddet, delt op og hegnet ind. Og når naturen ikke får plads, går det ud over biodiversiteten.
Biodiversiteten er under pres. Det skyldes bl.a., at vi bliver flere og flere mennesker i verden. Alene i Danmark er befolkningstallet femdoblet i løbet af de sidste 200 år. Det betyder, at byerne vokser, infrastrukturen bliver udbygget, og jordbruget bliver dyrket mere intensivt, hvilket bl.a. fører til mere ensartet bevoksning og mere intensiv dræning af jorden. Alt dette gør naturen mere sårbar, øger risikoen for lokal udryddelse af arter og truer vandmiljøet.
Og situationen er alvorlig. Ifølge FN's naturpanel er naturen i krise: Én million arter er truet af udryddelse inden for de næste årtier, og man vurderer, at tabet af arter sker op mod 100-1.000 gange hurtigere end tidligere i historien.
Derfor har vi mennesker en vigtig opgave i at rette op på problemet og gøre vores for at passe på naturen og bevare den biologiske mangfoldighed.
Hvad er biodiversitet?
Biodiversitet er mangfoldigheden af levende organismer i alle miljøer, både på land og i vand, samt de økologiske samspil, som organismerne indgår i. Biodiversitet omfatter såvel variationen indenfor og mellem arterne som mangfoldigheden af økosystemer.
Der er mange grunde til, hvorfor vi skal bevare den biologiske mangfoldighed. En af grundene handler kort og godt om overlevelse. Naturens økosystemer, arter og store genpulje er nemlig det, der giver os fødevarer og medicin, ren luft og rent vand. En anden vigtig grund er, at høj biodiversitet kan være med til at forhindre naturkatastrofer, modvirke skadedyr og sygdomme samt regulere klimaet.
Hvad kan du gøre for at hjælpe?
En af de primære årsager til, at biodiversiteten er under pres, er manglen på leveområder for de forskellige arter. Så det bedste, du kan gøre for at hjælpe biodiversiteten, er at skabe flere af disse leveområder – fx på din altan, i din gård eller i din have. Plant vilde blomster i din altankasse, overlad en del af haven ”til sig selv”, og lad sten, grene og stammer ligge i haven.
Derudover kan du hjælpe naturen ved at samle affald op, du ser på din vej, skære ned på dit forbrug, vælge økologiske fødevarer, og se efter Svanemærket, når du handler.
Guide
Sådan kan du være med til at bevare biodiversiteten
Vil du hjælpe biodiversiteten? Så hent inspiration i Svanemærkets guide. Her finder du links til sider med mere viden og tips til, hvordan du hjælper biodiversiteten.
Læs mereSvanemærket kæmper for en rigere og renere natur
Svanemærket stiller flere krav, der gavner biodiversiteten. Fx krav til den måde, som råmaterialer bliver fremskaffet på, så vi ikke udrydder arter, forringer økosystemer eller udvinder flere råmaterialer, end naturen er i stand til at forny.
Det kan også være krav om, at man skal kunne spore, hvor råvarerne kommer fra, og at de skal være certificerede. Det gælder fx produkter, der indeholder træ, såsom papir og møbler.
Svanemærket værner også om biodiversiteten ved at forbyde eller begrænse visse råvarer. Fx må svanemærkede restauranter ikke servere truede fiskearter, og svanemærkede lys må ikke indeholde palmeolie.
Desuden stiller Svanemærket skrappe krav, der forbyder eller begrænser kemikalier, der kan skade natur og miljø. Fx forbyder Svanemærket hormonforstyrrende stoffer i tøjvaskemidler og stiller skrappe krav til rensning af spildevandet fra papirproduktion.
Svanemærket har også flere krav, der fremmer cirkulær økonomi og passer på jordens ressourcer – fx krav om ressourceeffektivitet, øget brug af genanvendte råvarer og krav, der skal være med til at sikre, at produkterne får lang levetid. Og så stiller mærket krav, der er med til at reducere udledningen af drivhusgasser, og dermed mindske klimaforandringerne, hvilket også gavner den biologiske mangfoldighed.