Spring til indhold
Svanemærket logo

Grøn guide til årets julesmåkager

Vaniljekranse, pebernødder, finskbrød, klejner og brunkager… December byder på mange forskellige julesmåkager, og vi har alle hver vores favoritter og opskrifter. Hvis du vil gøre julebagningen ekstra hyggelig i år – og undgå julestress og madspild – er det en god idé at lægge en plan. Og hvis du vil gøre julebagningen lidt grønnere, er det en god idé at vælge økologiske råvarer og svanemærket bagepapir.

Børn i gang med at bage julesmåkager af brunkagedej

Læg en plan

Det kan være en god idé at starte med at lave en plan for december-bageriet. Både så I undgår at bage alt for mange småkager, som ingen af jer orker at spise, når julen er ovre, og som dermed ender som madspild – og så I omvendt ikke risikerer at have spist alle julekagerne, inden julegæsterne kommer. Skab derfor overblik over, hvornår I gerne vil kunne byde på julesmåkager – og gør op med dig selv og resten af familien, hvilke julekager I vil bage i år. Tilpas derefter opskrifterne, så I måske nøjes med halv eller kvart portion af nogle af kagerne.

Tænk i nye løsninger

Det skal være hyggeligt at bage julesmåkager. Så hvis du husker det som en stressende affære sidste år, så overvej, om du kan gøre det anderledes i år. Måske kan I bage færre slags kager, end I plejer. Måske kan I fordele de forskellige kager mellem jer i familien og bytte jeres færdigbagte julesmåkager bagefter. Eller måske kan I afsætte en dag til at få bagt alle julesmåkagerne på én gang, så du ikke føler, at I bager hele december måned væk. I kan eventuelt fryse lidt af kagedejen ned, så I senere på måneden kan genskabe duften af julesmåkager.

Inviter til store bagedag

Kombiner bagningen af julesmåkager med et socialt arrangement sammen med venner eller familie. I kan fx hver især medbringe opskrifter og dej til forskellige kager, så I alle får lidt af hver slags, uden at det bliver et uoverskueligt projekt. På den måde får I også skabt tid til at hygge med gode venner i en ellers travl måned.

Tip ...

Et glas fyldt med lækkert hjemmebag kan også fungere som en god værtinde-, mandel- eller raflegave. Du kan evt. binde et fint julebånd om glasset eller pynte det med en stofrest om låget.

Vælg økologiske råvarer

Når I køber ind til julebagningen, er det en god idé at vælge økologiske råvarer. Så slipper I som udgangspunkt for rester af sprøjtemidler i maden. Samtidig er kun ganske få tilsætningsstoffer tilladt i økologiske fødevarer. Det betyder, at I kan være med til at mindske belastningen af naturen, fremme bedre dyrevelfærd og reducere jeres indtag af sprøjtemiddelrester ved at vælge økologisk.

Vælg den rette opbevaring

Når I har lagt en plan for årets julekager, er det bare om at gå i gang. Find opskrifter frem, sæt julemusik på – og gå så i krig med kanel, kardemomme og kagerulle. Når I har lavet jeres kagedej, kan I vælge at fryse en del af den ned. På den måde slipper I for at ende med småtørre småkager, som måske bliver smidt ud. Og samtidig kan I lynhurtigt få hele huset til at dufte af jul igen. Sørg for at opbevare de færdige småkager i gode glas eller kagedåser, så de holder længere.

Brug svanemærket bagepapir

Uanset hvilken slags julesmåkager, I vælger at bage, hvor mange I bager, og hvornår og med hvem I bager dem, er det en god idé at bage dem på svanemærket bagepapir. Svanemærket bagepapir er nemlig fremstillet af træ, der er lovligt fældet, og som kan spores – og en del af træet kommer fra certificeret skovbrug. Samtidig lever det op til skrappe krav til kemikalier. Og der har været fokus på at minimere udslip til vand og luft under produktionen. Derudover er der krav om, at svanemærket bagepapir skal kunne bruges flere gange. Du kan finde svanemærket bagepapir i de fleste supermarkeder.

Facts om Svanemærkets krav

Når du vælger Svanemærket, ved du, at produktet både er bedre for miljøet og bedre for dig. Men hvad er det egentlig for nogle krav, produkterne lever op til?

Få 5 facts om Svanemærkets krav.

Få flere grønne juletips ...