Spring til indhold
Svanemærket logo

Sådan pakker du gaverne lidt grønnere ind

Kalendergaver, adventsgaver, mandelgaver, julegaver, raflegaver, værtindegaver… Julen er fyldt med gaver, der glæder. Men med de mange gaver følger også store mængder af gavepapir – papir, der kræver vand, energi, træ og kemikalier af fremstille. Her får du fire tips til at skåne miljøet, mens du stadig bevarer spændingen i at åbne en fint indpakket gave.

Julegave pakket ind i en stofrest

Lige så fint, det ser ud, når gavepapiret sammen med smukt silkebånd sidder rundt om en pakke, lige så trist ser det ud bagefter, når pakken er åbnet, og gavepapiret er krøllet sammen i hjørnet. Når gavepapiret har udtjent sin pligt som spændingsskaber, bliver det typisk straks degraderet til skrald. Og det ikke bare synd – det er også spild.

Først og fremmest er det en god idé at sige pænt nej tak til at få pakket dine gaver ind i butikkerne. Selvom det kan være fristende at sige ja, fordi det sparer dig tid i den travle måned, så tag gaverne med hjem, og pak dem ind derhjemme. Dels kan du gøre gaven mere personlig ved selv at pakke den ind og skrive et fint lille kort, og dels kan du bruge mere bæredygtige alternativer til det almindelige gavepapir, de bruger i butikkerne.

Her får du 4 tips til grønnere indpakningsløsninger:

  1. Pak ind i genbrugt gavepapir
    Gør det til en vane at gemme gavepapir fra jul og fødselsdage – og genbrug det. Papiret er ofte pænt og glat, og det fortjener en længere levetid end om kun en enkelt gave. Hvis der sidder taperester fast, kan du klippe kanten af, og hvis det er lidt krøllet, kan du glatte det ud under en tung bog. Hvis du ikke har noget brugt gavepapir liggende, så start indsamlingen i år – så er du beredt til næste år.

  2. Brug avispapir som gaveindpakning
    Abonnerer du på en avis, kan du med fordel gemme et par stykker op til jul, så du kan bruge dem som gaveindpakning. Du kan eventuelt pynte med garnrester i smukke farver og grønne blade. Hvis du er heldig, kan du finde et stort, flot motiv på en midterside i avisen, som kan give en ekstra flot effekt til gaven. Du kan naturligvis også bruge papir fra magasiner og ugeblade, hvis du har nogle af dem.

  3. Udnyt stof-gaven som indpakning
    Viskestykker, stofnet og tørklæder kan snildt fungere som indpakning – og samtidig udgøre en del af gaven. Skab en god sammenhæng mellem gaveindpakning og indhold ved fx at lægge noget mad- eller køkkenrelateret i viskestykke-pakken. Måske en god håndsæbe, opvaskemiddel og -børste vil glæde din niece, der lige er flyttet hjemmefra? Eller måske din far kunne bruge et nyt krus og en god pose kaffe? Tørklædet kan være pakket rundt om en god håndcreme til din søster. Og i stofnettet til din datter kan du lægge et personligt gavekort til en tur i svømmehallen, hvor nettet er praktisk at have med.

  4. Giv stofrester nyt liv
    Har du stofrester, der ligger og gemmer sig i skabet? Så find dem frem til jul. Der er nemlig ingen grund til at gemme dem væk, og slet ingen grund til at smide dem ud, da de kan bruges – igen og igen – som smuk gaveindpakning. Hvis du ikke har stofrester, har du måske noget aflagt sengetøj, eller en aflagt dug, som du kan klippe op i mindre stykker. Brug – og genbrug – eventuelt også garn og stofsnor til at pynte pakkerne, hvis du også har rester af det.

Få flere grønne juletips ...