Spring til indhold
Svanemærket logo

Bliv guidet af Svanemærket

Når du vælger nyt tøj, kan det være svært at vide, hvilket der er bedre valg for miljøet. Her kan du læse, hvordan Svanemærket gør valget nemmere.

Placeholder

Man siger, at klæder skaber folk. Til gengæld kan det være svært at gennemskue, hvordan klæderne er blevet skabt. Her kan du bruge Svanemærket som pejlemærke. Svanemærket ser nemlig på alle relevante miljøproblemer i hele tøjets livscyklus.

Det betyder, at svanemærket tøj er blandt det miljømæssigt bedste på markedet. Her kan du læse om nogle af fokusområderne i Svanemærkets krav:

Sparer på jordens ressourcer

Svanemærket tøj skal være fremstillet af fibre, der er enten økologiske, recirkulerede eller baserede på fornybare råvarer, der efterlever specifikke miljøkrav.

Fx skal bomuld være 100 procent økologisk eller recirkuleret, mens syntetiske fibre enten skal være genanvendte eller fremstillet af fornybare råvarer.

Hvis man fremstiller svanemærket tøj, er det også muligt at anvende genbrugte tekstiler til re-design, hvis de genbrugte tekstiler kan opfylde en række krav. Det giver altså mulighed for at genbruge brugt tøj til nyt tøj, så materialerne på den måde kan cirkulere, og vi dermed sparer på jordens ressourcer.

Svanemærket tøj skal også produceres vand- og energieffektivt, hvilket både sparer vand og reducerer CO2-udslippet.

Skrappe kemikaliekrav gavner miljø og mennesker

Svanemærket stiller skrappe miljø- og sundhedskrav til de kemikalier, som bruges i tekstilproduktionen. Det sikrer renere spildevand – og gavner både de mennesker, der producerer tekstilerne, og dem der skal anvende dem.

Svanemærket udelukker bl.a. hormonforstyrrende og mistænkt hormonforstyrrende stoffer på aktuelle lister fra EU og nationale myndigheder. Det samme gælder flammehæmmere og antibakterielle tilsætninger inkl. nanopartikler.

De skrappe krav til uønskede kemikalier skal desuden være med til at sikre, at tøjet bliver designet til genanvendelse, så det kan indgå i en cirkulær økonomi.

Find svanemærket tøj

Udvalget af svanemærket tøj vokser. Her kan du se det svanemærkede tøj, der er på det danske marked i dag.

Se produkter
Close-up foto af cowboyjakke med svanemærket på label i kraven

Grænser for brug af metal og plast

Svanemærket stiller skrappe krav til produktdesign. Det betyder bl.a., at der er forbud mod brug af plast- og metaldele, som kun har et dekorativt formål på tøjet. Det er et krav, som skal være med til at øge muligheden for, at flere materialer kan genanvendes.

Derudover skal metaldele – fx lynlåse og knapper – leve op til skrappe krav til tungmetaller. Og plastdele skal være uden ftalater.

Kvaliteten skal være god

Tøj, der er certificeret med Svanemærket, skal leve op til en række krav til kvalitet og levetid, så det holder længere. Kravene omfatter bl.a. krymp/stræk, farve og slidstyrke.

Når tøjet holder længe, bliver behovet for at købe nyt mindre – og dermed sparer vi på jordens ressourcer.

Krav til arbejdsforhold

Produktionsstederne for svanemærkede tekstiler skal overholde FN’s konventioner for arbejdstagerrettigheder (ILO), som blandt andet forbyder tvangsarbejde, børnearbejde og diskrimination, og som stiller krav til løn og arbejdstid.

Svanemærket tager også på kontrolbesøg hos alle produktionssteder, uanset hvor i verden de er.

Motiverer til at undgå overproduktion

Den største miljøbelastning fra tekstiler stammer fra produktionen. Derfor vil Svanemærket gerne være med til at begrænse mængden af overproduktion, altså undgå at der bliver produceret tøj, som slet ikke ender med at blive solgt.

Derfor forbyder Svanemærket afbrænding eller deponi af usolgt tøj, og producenterne skal desuden informere Svanemærket om, hvad de gør med overskudsprodukterne.

12 facts om tøjproduktion

Måske er du bekendt med, at dit klædeskab og klimaaftryk hænger tæt sammen. Men hvor slemt står det egentlig til med danskernes tøjforbrug? Og hvor stor betydning har det for miljø og klima?

Her får du 12 nøglefacts om tøjproduktion.

Læs facts
close-up af bomuldsblomst på hvid baggrund

DILLING: Svanemærket er en del af fortællingen

DILLING er i mere end otte lande, og Svanemærket er en indgroet del af fortællingen om DILLINGs stærke fokus på at undgå unødig kemi i tøjproduktionen.


Læs interview
Mand og kvinde iført Dilling uldundertøj i offwhite merinould