Spring til indhold
Svanemærket logo

Tips til en grønnere garderobe

Du kan sagtens have en personlig tøjstil og dyrke din kærlighed til tøj – og samtidig tage hensyn til miljø og klima. Her får du 6 tips til en grønnere garderobe.

Tøj og hat i beige nuancer, der hænger på et tøjstativ.

Hvis du vil nedbringe miljø- og klimabelastningen fra dit tøjforbrug, kan du først og fremmest mindske dit forbrug. Og måske kan du ligefrem opnå en mere kreativ og personlig tøjstil - og færre fejlkøb - ved at fokusere på kun at have få styles i klædeskabet. Derudover kan du følge disse seks råd:

  1. Gå efter genbrugstøj
    Pointen er simpel: Jo flere, der bruger tøjet, jo færre stykker tøj er der brug for – og på den måde sparer du ressourcer til produktion af nye produkter.

    Det er derfor et godt valg for miljøet at købe genbrug. Du kan nemlig være med til at gøre en forskel for miljøet, hvis du køber brugt tøj fremfor nyt tøj – uden at bruge det som en anledning til at købe mere.

    Genbrugstøj har også den fordel, at det som regel koster en brøkdel af nyprisen. Desuden kan genbrugstøj også give dig et mere unikt look og en personlig stil.

    Husk også, at du selv kan sælge tøj, der måske ikke længere sidder så godt, som det gjorde engang, eller som du er blevet træt af.

  2. Lej eller lån tøj
    Et kæmpestort walk-in-closet og altid nyt tøj på bøjlerne og nye sko i skabene. Det er nogle af de fordele, du kan opnå – uden at købe dig fattig – hvis du sætter mere fokus på at låne eller leje tøj frem for at købe og eje det. Der findes mange hjemmesider, fora og butikker, hvor du kan leje tøj, tasker og sko. Eller hvor du med et medlemskab får mulighed for at skifte ud i garderoben, så ofte du vil.

    Du kan også drage nytte af dit eget netværk. Lån din venindes festkjole til det sommerbryllup, du er inviteret til. Og lad omvendt din veninde gå på rov i dit skab, når hun skal på date eller til en vigtig jobsamtale.

    Hvis der er tale om tøj, som man kun bruger i en begrænset periode, fx graviditetstøj eller skitøj, giver det ekstra god mening at låne af en i omgangskredsen fremfor at købe nyt.

35 %

Danskernes tøjforbrug er 35 % højere end tøjforbruget hos resten af jordens befolkning.

10,9 kg

Hver dansker køber i gennemsnit 10,9 kg tøj om året.

60 %

Forbruget af tøj og sko forventes at stige globalt med over 60 % frem mod 2030.

  1. Byt tøj
    Mange af os har tøj i skabet, som vi sjældent eller aldrig bruger. Det kan være en nederdel, som er upraktisk at cykle i – eller tøj, du har overtaget fra andre, men som måske ikke lige er din stil eller farve. Det kan også være, at du har skiftet karriereretning og derfor ikke længere bruger skjorter og blazer – eller måske har du bare noget tøj, som du er blevet træt af at gå i.

    Uanset, hvad årsagen er, så er det en god idé at lade andre få glæde af det tøj, som du ikke bruger – fremfor at lade det hænge som tøjspild i skabet. Du kan fx overveje at tage initiativ til en hyggelig tøj-bytteaften. Inviter veninder, naboer eller kollegaer til at medbringe tøj, som de ikke længere bruger – og byt tøj med hinanden, mens I sludrer og måske får en forfriskning.

    Du kan også holde øje med, om der er et byttemarked eller tøj-bytte-dage i nærheden af, hvor du bor.

  2. Reparer tøj
    Det tøj, vi elsker mest, er typisk også det tøj, vi bruger mest – og dermed slider mest. Men selv om tøjet bliver slidt og måske går i stykker, er det sjældent grund til at blive ærgerlig og smide tøjet ud. Meget tøj kan nemlig fixes med en reparation, og på den måde kan du være med til at forlænge tøjets levetid.

    Hvis der er tale om et mindre hul eller en løs knap, kan du sandsynligvis nemt selv reparere det. Også selv om du ikke før har prøvet det. Er der brug for en større indsats, fx nyt for i vinterjakken eller forstærkning af de jeans, som du ofte cykler i, kan du få et tilbud fra en skrædder. I nogle byer findes der også reparations-caféer, hvor du kan få hjælp af frivillige.

  3. Giv dit tøj nyt liv
    Måske har du noget tøj i dit skab, som du på den ene side ikke nænner at smide ud, men som du på den anden side heller ikke får brugt. Her er løsningen måske at give tøjet nyt liv.

    Har du fx en kjole, som er for lang at gå i på hverdage, kan du overveje at lægge den op, så du får mere gavn af den og fx kan bruge den med sneakers på en hverdag. Og har du et par jeans, som er helt flossede i bunden af buksebenet, kan du måske klippe benene af og bruge bukserne som shorts fremfor at smide dem ud.

    Det kan også være, at du har en ensfarvet skjorte eller trøje, som sidder godt, men som måske er lidt kedelig. Her kan løsningen være at brodere et motiv på den – eller at sy en farverig lomme på. På den måde kan du bruge din kreativitet til både at skabe unikke styles og forlænge tøjets levetid.

  4. Køb kvalitet
    Det er en god idé at holde dig til dogmet om kvalitet frem for kvantitet, når du køber tøj.

    Tøj i god kvalitet holder generelt længere end tøj i dårlig kvalitet. Det betyder, at du sjældnere skal købe nyt tøj. På den måde sparer du miljøet for de mange ressourcer, der bruges til at producere et nyt stykke tøj – bl.a. vand, energi og kemikalier. Samtidig sparer du også penge på den lange bane.

    Du kan fx gå efter tøj, der er certificeret med Svanemærket, som også stiller krav til kvaliteten.

Find svanemærket tøj

Man siger, at klæder skaber folk. Til gengæld kan det være svært at gennemskue, hvordan klæderne er blevet skabt. Her kan du bruge Svanemærket som pejlemærke. Svanemærket ser nemlig på alle relevante miljøproblemer i hele tøjets livscyklus.

Se produkter
Close-up foto af cowboyjakke med svanemærket på label i kraven

Få mere viden ...