10 facts om møbler
Møbler og miljøbelastning er to ting, som desværre ofte hænger tæt sammen. Her får du 10 facts om møbler.
Kvalitet og øget levetid har direkte positiv effekt på møblers miljøbelastning.
Det betyder nemlig, at der ikke er behov for at producere nye møbler og dermed bruge flere ressourcer. Derfor stiller Svanemærket bl.a. krav til møblernes kvalitet. 1Træ belaster miljøet mindre end andre materialer.
Træ, metal og plast er de mest almindelige materialer i produktionen af nye møbler. Træ har den laveste miljøpåvirkning og det laveste energiforbrug sammenlignet med de andre materialer. Studier viser dog, at metallets og plastens miljøbelastning bliver betydelig mindre, hvis der er tale om genanvendt materiale. 2Kun 24 % af danskerne undersøger altid muligheden for reparation af et møbel, der går i stykker, frem for bare at smide det ud.
Til sammenligning undersøger hele 46 % af danskerne muligheden for at reparere en vaskemaskine. 3I EU bliver der hvert år kasseret 10 millioner ton møbler, som primært sendes til forbrænding eller på lossepladsen.
Knap 80 % er møbler fra husholdningerne, mens en femtedel af møblerne er fra erhvervslivet. 444 % af danskerne køber nye større møbler, fx sofa, seng, spisebord og stole, når de flytter.
Det bliver samlet set til mange nye møbler på et år, idet næsten 950.000 danskere skiftede bopæl i 2021. 5
55 % af danskerne foretrækker svanemærkede møbler frem for ikke-mærkede møbler.
Det viser en forbrugerundersøgelse, som IPSOS gennemførte for Nordisk Miljømærkning i 2019. Det er næsten en fordobling i forhold til 2017, hvor tallet var 30 %. 6Danskernes køkkener er i gennemsnit (kun) 11,2 år.
Det viser en undersøgelse fra Videncentret Bolius. Den gennemsnitlige levetid for køkkener i Danmark er dermed to til tre gange kortere end den reelle levetid. 7Hver dansker forbruger årligt 4,5 ton CO2 på "ting og sager" – heriblandt møbler.
Samlet set har hver dansker et CO2-forbrug på 17 tons om året – ”ting og sager” udgør den andenstørste kategori. 8Primo 2021 havde næsten 70 virksomheder i Norden møbler certificeret med Svanemærket.
Det er 52 % flere virksomheder end i 2016. Udvalget omfatter bl.a. senge, sofaer, stole og borde, børnemøbler, kontormøbler, møbler til institutioner og boliginventar såsom køkken- og baderumsmøbler. 976 % af danskerne mener, at det vil være nemt eller meget nemt at skifte møbler sjældnere.
Til gengæld tror kun 35 %, at det at skifte møbler sjældnere har en stor eller meget stor betydning for at skabe en positiv påvirkning af klima, miljø og bæredygtighed. 10