Spring til indhold
Svanemærket logo

Interview

Indretningsekspert: Sådan får du en mere bæredygtig indretning

Hvordan kan bæredygtighed og boligindretning gå hånd i hånd? Det har vi talt med indretningsekspert Sif Steendahl Grandorf om i dette interview.

Indretningsekspert Sif Steendahl Grandorf

Hvad betyder bæredygtighed for dig i din hverdag?

”Det betyder, at jeg så vidt muligt i alt, hvad jeg foretager mig, har i mente, at jeg skal prøve at efterlade verden så uspoleret som muligt. Jeg er dog slet ikke fanatisk, og jeg kan helt sikkert gøre mere, end jeg gør nu – men jeg tror også meget på, at vi kommer længst, hvis vi alle gør det, der nu engang er muligt for os hver især.

Jeg holder af at sortere mit affald, købe økologisk og dansk mad, spise mindre kød – og så synes jeg, der er en stor værdi i at købe brugte ting, møbler og tøj. Herudover vælger jeg ofte produkter og materialer med bl.a. Svanemærket, som er bedre valg for miljø, klima og jordens ressourcer”.

Hvordan tænker du over bæredygtighed i dit hjem og i din indretning?

”Min store passion her i livet – og samtidig mit professionelle virke – er at indrette og designe rum. I den forbindelse arbejder jeg meget med fornyelse, og det lyder måske i sig selv ikke særligt bæredygtigt, men fornyelse behøver ikke nødvendigvis at betyde, at man køber nye møbler, nyt køkken og nye ting. Fornyelse kan man ofte opnå, ved blot at ændre på udtrykket. Maling på vægge og ikke mindst nymalede møbler kan gøre underværker. Nye farver, greb eller profiler på skabslågerne i køkkenet eller i soveværelset kan lave markante forvandlinger. Derfor elsker jeg at bruge rummets eksisterende møbler ved at give dem et hack, altså at re-designe dem.

Jeg har også en stor passion for at finde brugte materialer og møbler fx i storskrald, på genbrugsstationer, på loppemarkeder eller i genbrugsbutikker og forvandle dem, så de får et nyt liv. Forleden byggede jeg et lille spisebord til vores køkken ud af storskraldsfund. Jeg har også bygget utallige slagbænke, senge og opbevaringsmøbler ud af møbler, som ellers ville være endt til forbrænding”.

Hvordan kan man få en mere bæredygtig indretning?

”I stedet for at smide ud og købe nyt kan man først og fremmest overveje, om de møbler, man allerede har, kan friskes op. Er farven på stolene forældet, kan man give dem en klat maling, og hynder og puder kan ombetrækkes. Man kan også tænke over, om et eksisterende møbel kan laves om og få en anden funktion. Jeg byggede fx engang en loungesofa ud af et gammelt spisebord.

Det kaldes også for repurposing eller upcycling, altså hvor man ændrer et møbels originale formål til et andet. På samme måde har jeg engang givet nogle gamle kommoder ny funktion ved at lave dem om til en trappe, som førte op til min seng. Det er både godt for miljøet og pengepungen at tænke i de baner – og det er også godt for kreativiteten.

Hvis man alligevel ønsker noget nyt til sit hjem, kan man gå på opdagelse efter gamle, skønne møbler, lamper og tekstilfund i diverse genbrugs- og vintagebutikker, eller man kan gå efter en smuk designklassiker, som allerede har mange år på bagen. Derudover kan man sælge eller give de ting, man ikke længere vil have i sit hjem, en chance for at leve videre i et andet hjem. Og hvis man vil have nogle møbler helt fra ny, kan man gå efter møbler af høj kvalitet, som har lang levetid og er produceret på en ansvarlig måde – fx svanemærkede møbler”.

Bo bedre med Svanemærket

Lang levetid, skrappe krav til kemikalier og fokus på recirkulering. Det er bare nogle af de fordele, der er ved svanemærkede møbler. Læs mere om svanemærkede møbler her.

Læs mere
Spisestuemøbler med svanemærkede J46 spisebordsstole fra FDB Møbler

Hvordan kan man følge indretningstrends, som ofte er kortvarige, på en mere bæredygtig måde?

”Det er klart, at det i sig selv ikke er specielt bæredygtigt at følge trends, fordi trends kommer og går – og heri ligger der selvfølgelig et problem for vores miljø og klima, hvis der med få års mellemrum bliver købt nye ting, mens de ’gamle’ ryger til forbrænding.

Men det er heldigvis muligt at følge nogle trends på en mere bæredygtig måde, og her kommer kreativiteten i spil igen. Et godt eksempel er køkkenrenovering. Hvis man fx gerne vil opdatere sit køkken, så det bliver mere trendy, behøver man ikke rive hele køkkenet ned – i stedet kan man fx fjerne overskabene, rykke rundt på køkkenmodulerne, slibe eller skifte bordpladen, male lågerne og udskifte grebene, hænge nogle nye, smukke vintagelamper op, male væggen eller slibe gulvet ned. Med få midler kan et udtryk ændres markant, og herved belastes hverken miljøet eller pengepungen i samme omfang, som hvis man vælger et helt nyt køkken”.

Hvordan har udviklingen været inden for indretningstrends ift. bæredygtighed?

”Heldigvis spiller bæredygtighed i dag en stor rolle – også når det kommer til indretning og trends. Det er fx svært at bevæge sig rundt på de sociale medier, uden jævnligt at støde på begreber som upcycling og DIY. Det handler om at se muligheder, tænke materialer på en anderledes måde, og skabe noget nyt ud af noget gammelt. Både upcycling og DIY kan praktiseres på alle niveauer – det er kun kreativiteten, der sætter grænser.

Der er masser af inspiration at hente på de sociale medier, som boomer med tips til, hvordan man kan hoppe med på den grønne bølge i sine kreative projekter. Jeg har selv Instagram-profilen @lesifre_design, hvor jeg med glæde jævnligt deler ud af DIY- og indretningsinspiration. Jeg synes personligt, at det er sjovt at arbejde med bæredygtige tiltag i indretningen, fordi den tvinger os til at være nytænkende og kreative. Herudover kan den hjælpe os til at få en unik og personlig stil – og frem for alt er det et skridt i den rigtige retning i forhold til at passe på vores verden”.

Indretningsekspert Sif Steendahl i hjemmebygget reolsystem
Sif Steendahl Grandorf i sin hjemmebyggede reol. Foto: Sif Steendahl Grandorf | LeSifre Design | @lesifre_design

Hvilke fordele er der for dig at se ved at tænke bæredygtige tiltag ind i sin indretning?

”Som jeg indledte med, handler det først og fremmest om at kunne give en god verden videre til de næste generationer. Det kræver selvfølgelig en kæmpe kollektiv indsats – men mange bække små... Dernæst er der økonomiske fordele, hvis man vælger at genbruge frem for at købe nyt, eller går efter interiør med en lang levetid, som kan sælges videre den dag, man måske selv bliver træt af det. Ligeledes er det også en gevinst for indeklimaet at indrette med brugte møbler, som for længst er dampet af, og hvis man fx bruger svanemærkede materialer, maling og produkter, fordi man dermed ved, at de lever op til skrappe kemikaliekrav.

Herudover kan det også være en virkelig sjov udfordring at tænke bæredygtige tiltag ind i sin indretning. Jeg har fx lavet tv-programmet “Mit nye værelse”, hvor jeg forvandlede børneværelser ved hjælp af meget få økonomiske midler. Her var jeg tvunget til at tænke kreativt og genbruge alt, hvad jeg kunne. Ofte ender dette benspænd med nogle fede løsninger, som man måske aldrig var kommet på, hvis ikke det handlede om at genbruge de eksisterende møbler”.

Sifs tre bedste tips til en mere bæredygtig indretning

  • Purposing, upcycling og DIY
    Hop med på den grønne bølge ved at genanvende og genbruge ting, som måske ellers var endt som affald, ved at forvandle deres udtryk eller funktion.

  • Forny med få midler
    Fornyelse behøver ikke nødvendigvis at betyde nye møbler, nyt køkken eller nye ting – fornyelse kan man ofte opnå ved blot at ændre på udtrykket. Overvej fx om en omgang maling og nogle nye greb er tilstrækkeligt.

  • Gå efter Svanemærket
    På den måde sikrer du dig, at tingene både er bedre for miljøet og for dig. Svanemærket ser nemlig på hele produktets rejse for at kunne stille krav, der mindsker det samlede aftryk på miljø og klima, og de stiller krav, som hjælper dig med at undgå unødig kemi.

Få mere viden ...