Spring til indhold
Svanemærket logo

Nyhed

14.08.2024

Forsat vækst i svanemærket byggeri i Norden

Der er nu næsten 45.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner i Norden – og 38.000 nye på vej.

Børnehuset Maglemosen er svanemærket

Den 1. januar 2023 var der godt 32.000 færdigopførte lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner. Et år senere var dette tal vokset til 45.000. Der er således tale om en vækst i færdigopførte boenheder på 40 %. Det viser tal fra Nordisk Miljømærkning.

”Der er fortsat stor interesse for svanemærket byggeri – og det er glædeligt, at så mange byggerier blev færdigopførte i løbet af 2023. Byggebranchen får stadig større fokus på klima og grøn omstilling, og her er Svanemærket et stærkt redskab,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Målet med svanemærket byggeri er at mindske den samlede miljø- og klimabelastning. Derfor er der både krav til materialer, til selve byggeprocessen og til brugsfasen – og til håndtering af affald og recirkulering af byggematerialer. Det er bl.a. med til at fremme cirkulær økonomi og sikre mere effektiv brug af ressourcer.

En investering i fremtiden

Et af de svanemærkede byggerier, der blev indviet i 2023, var Børnehuset Maglemosen i Vedbæk:

”I Rudersdal Kommune har vi ambitiøse mål for klimaet, og samtidig vil vi tilbyde gode rammer for kommunens børn i vores dagtilbud. Med byggeriet af børnehuset Maglemosen går de to hensyn hånd i hånd. Et Svanemærket byggeri er en investering i fremtiden i forhold til vores miljø og klima, men også for Maglemosens børn og personale. Vi har været meget omhyggelige med valg af byggematerialer og løsninger med mindst miljøpåvirkning i hele børnehusets livscyklus,” sagde Rudersdal Kommunes borgmester Ann Sofie Orth.

Svanemærket byggeri i Norden

Pr. 1/1-2024 var der i Norden næsten 45.000 færdigbyggede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner med Svanemærket – og 38.000 er under konstruktion. Tallene er opgjort i boenheder.

Kendetegn ved et svanemærket byggeri

  • Lavt energiforbrug
  • Godt indeklima
  • Skrappe kemikaliekrav
  • Strenge krav til certificeret træ
  • Høj byggeteknisk kvalitet via kontrol af en uvildig tredjepart
  • God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele
  • Læs mere om svanemærket byggeri