Spring til indhold
Svanemærket logo

10 gode vaner til ferien

Uanset om ferien går til Sønderborg, Stockholm eller Sevilla, er det en god idé at have gode, grønne vaner med i bagagen. Her får du 10 tips til, hvordan du skaber gode vaner på ferien.

Pige med termoflaske i skov

1. Tag korte bade

Når man er på ferie, har man god tid. Fx til at stå under bruseren med lukkede øjne og føle, at man forkæler sig selv. Her kan du holde fast i den gode vane fra hverdagen med at tage korte bade – og med at slukke for vandet, mens du sæber dig ind eller tager shampoo i håret. På den måde gør du noget godt for miljøet. Og du kan stadig også gøre noget godt for dig selv. Fx kan du give dig selv hovedbundsmassage, når du tager shampoo i. Efter dit bad kan du tage et par dybe vejrtrækninger og give dig god tid til at smøre kroppen ind i creme, eller du kan lægge dig 5 minutter på ryggen med lukkede øjne, mens du lytter til stille musik.

2. Brug håndklæderne mere end en gang

Hvor ofte vasker du dine håndklæder derhjemme? Næppe hver dag. Derfor er der heller ingen grund til at få vasket håndklæder hver dag, når du er på ferie. Bor du på hotel – eller i en anden form for feriebolig med rengøring – så giv udtryk for, at du ikke ønsker, at dine håndklæder skal vaskes dagligt. Du kan fx hænge dem pænt op, i stedet for at lade dem ligge på gulvet.

3. Undgå engangsløsninger

Hvis du godt kan lide at slentre rundt med en kop kaffe eller altid gerne vil have en tår vand ved hånden, er det en god idé at medbringe vandflaske og termokop på ferien – og at huske at bruge det. På den måde sparer du engangskrus og en masse små plasticflasker. Derudover er det også en god idé at have et stofnet i tasken, så du kan takke nej til plastikposer i butikkerne.

4. Undgå daglig rengøring

Ligesom du ikke behøver at få vasket dine håndklæder dagligt, er en daglig rengøring nok også mere en luksus end en nødvendighed. Sæt derfor et ”Forstyr ikke”-skilt på din dør, når du forlader hotelværelset, så rengøringspersonalet ikke gør rent på dit værelse. På den måde sparer du miljøet for unødige kemikalier og vandforbrug.

5. Tænk over, hvad du spiser

Øjnene er ofte mere sultne end maven. Hold derfor igen ved buffeten, så du ikke får mere på tallerkenen, end du kan spise – på den måde kan du være med til at begrænse madspild. Du kan også tage hensyn til miljøet ved at vælge økologiske og lokale råvarer, hvis du selv laver mad på ferien – og ved at spise mindre kød. Det er desuden en god idé at tjekke, hvilke restauranter og caféer du vil besøge, inden du tager afsted – eller i hvert fald inden maven knurrer. Så kan du vælge ud fra, om der er fokus på fx økologi og vegetariske alternativer.

6. Tænk over transporten

Det er ikke kun på din rejse fra og tilbage til Danmark, at du kan overveje dit valg af transportmiddel og på den måde gøre en forskel i forhold til CO2-udledning. Undervejs på din ferie kan du nemlig også tænke over, om du fx i stedet for at praje en taxa skal finde vej til fods, med offentlig transport eller måske en bycykel. Det er bedre for miljø og klima – og for pengepungen. Desuden får du oplevet byen på en helt anden måde og kommer tættere på de lokale, når du bevæger dig rundt på egen hånd.

7. Tag hånd om affaldet

Vær med til at holde naturen ren ved altid at rydde op efter dig. Planlægger du en picnic i skoven eller en frokost på stranden, så sørg for at tage en affaldspose med i tasken, så I nemt kan tage jeres affald med hjem. Hvis I går tur et sted, hvor der ligger henkastet affald, kan I lave jeres egen lille affaldsindsamling. På den måde hjælper I naturens dyr, der kan finde på at spise affald, skære sig på det eller sidde fast i det. I hjælper også resten af naturen og vores vandmiljø, hvor fx kemiske stoffer og mikroplast fra affaldet kan hobe sig op og dermed forstyrre drikkevand og fødevarer.

8. Medbring solcreme hjemmefra

Solens stråler er ikke ufarlige. Husk derfor at bruge solcreme på ferien. Det kan være en god idé at medbringe en svanemærket solcreme hjemmefra – på den måde kan du nemlig sikre, at familiens solcreme bliver uden uønsket kemi. En svanemærket solcreme må fx ikke indeholde ingredienser fra EU's liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Der må heller ikke være tilsat konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Og hvis der er tale om en solcreme til børn, må den heller ikke indeholde parfume. Derudover stiller Svanemærket også krav, der er med til at begrænse solcremens påvirkning på natur og miljø.

9. Sluk for lys og aircon

På mange hoteller slukker lyset automatisk, når du forlader værelset. Men det er ikke på alle hoteller – og det er heller ikke tilfældet i fx sommerhuse og andre ferieboliger. Derfor er det en god idé at gå en runde i ferieboligen og slukke lys, inden I fx tager på en længere dagstur eller en dag på stranden. Sluk også for aircondition-anlægget, hvis der er det. Hold i stedet solens varme ude ved at lukke skodder for vinduerne eller trække gardiner for – og køl så lokalet ned, når I kommer hjem igen.

10. Gem brochurer og kort til genbrug

På nogle ferier vil du blive mødt i receptionen med en masse turistbrochurer og kort over byen. Forhold dig kritisk til, hvilke og hvor mange brochurer du tager med dig – og aflever dem gerne tilbage til receptionen, når du rejser hjem igen. På den måde er der større chance for, at de blive genbrugt, frem for hvis du smider dem ud efter brug. Og hvis du ved, at du skal tilbage til samme by i nær fremtid, kan du tage det med hjem, så du har det til næste ferie.