Livet som nybagt forælder skaber nye udfordringer
Uønskede kemikalier og overforbrug er nogle af de udfordringer, som mange gravide og småbørnsforældre støder på.
Tiden som nybagt forælder er fantastisk, men også fyldt med bekymringer. Hver dag står du over for nye udfordringer og valg, og du møder mange informationer og gode råd, som kan være svære navigere i. Med forældrerollen følger ofte også et nyt perspektiv på fremtiden. Du vil passe godt på dit barn, og det bliver samtidig vigtigere at passe godt på planeten, som dit barn skal vokse op på.
Øget fokus på kemikalier
Et af de emner, man særligt som gravid og nybagt forælder får øjnene op for, er kemikalier. Et komplekst emne, der konstant kommer ny viden om. Hvis man ikke er kemiker, kan det være svært at følge med i og forstå, og det kan føre til forvirring og frustration.
Der er kemikalier overalt. I din mad, dit tøj og dine møbler. Selv vand er en kemisk forbindelse med den kemiske formel H2O. Det er altså ikke muligt helt at undgå kemikalier, og der er heller ingen grund til at være generelt ”kemiforskrækket”, for kemien i vores produkter har også mange gode egenskaber. Men det er en god idé at begrænse din og dit barns udsættelse for den uønskede kemi. Fx stoffer, der er mistænkt for at kunne skade vores evne til at få børn, og stoffer, der er klassificeret som allergifremkaldende.
1 + 1 = 3
Selv om kemikalie A har én effekt, og kemikalie B har en anden effekt, så kan den samlede effekt blive noget helt tredje, hvis vi blander A og B.
Det kalder vi for cocktaileffekten.
Vores kroppe optager en del kemikalier, fx når vi spiser, drikker, smører os ind og trækker vejret, og i små mængder er det som regel ikke et problem. Men forskning viser, at selvom de kemiske stoffer hver især overholder lovgivningen og forekommer i meget lave koncentrationer, kan kombinationen af de forskellige stoffer være hormonforstyrrende eller på anden måde sundhedsskadelig. Vi omtaler ofte dette som cocktaileffekten.
Små børn er særligt følsomme. Derfor er det vigtigt, at du som gravid eller forælder til et lille barn, er opmærksom på, hvilke og hvor mange kemikalier du og dit barn udsættes for. Det gælder især den kemi, som er tættest på kroppen, bl.a. i plejeprodukter og tøj, da mange kemikalier kan trænge ind i kroppen gennem huden.
Øget forbrug
Familieforøgelse skaber nye behov, og det kræver nyt udstyr. Der findes mange baby- og børneprodukter, og lige så mange meninger om, hvad man bare ikke kan leve uden. Alene det første år kan du komme til at bruge op mod 20.000 kr. på tøj og sko, hvis alt købes fra nyt. Det viser tal fra Miljøstyrelsen.
For mange er den nye tilværelse som familie også præget af travlhed. Der kan gøre det svært at finde tid til at finde genbrugsmøbler, reparere de ødelagte bukser eller lave en ordentlig madplan til ugen. Det føles nemmere og hurtigere at købe sofaen fra ny, købe et par nye bukser eller handle til aftensmad hver dag. Samtidig går det tit så stærkt, at der bliver lavet fejlkøb i farten.
Alt i alt er det dyrt at være børnefamilie. Ikke bare for pengepungen. Natur, miljø og klima betaler også en høj pris for vores overforbrug. For unødige køb og fejlkøb er spild af ressourcer og skaber klimabelastning og øget affald.
Travlheden udfordrer også ønsket om at skabe et mere bevidst forbrug. For med et grædende barn i klapvognen, kan det være svært at koncentrere sig om at læse ingredienslister og at finde overskud til at kontakte en butiksmedarbejder for at få information om, hvad et konkret produkt indeholder eller er fremstillet af.