Din hud- og hårpleje kan påvirke sundhed og miljø
Creme og shampoo kommer direkte på huden og i håret – og kommer dermed tættere på dig end de fleste andre produkter. Derfor kan de påvirke dig mere.
Mange af os har badeværelsesskabet fyldt med forskellige produkter – alt fra shampoo, bodylotion og tandpasta til deodorant, makeup og solcreme.
Produkterne kommer direkte på vores hud eller hår. Det betyder, at de kommer tættere på dig end de fleste andre produkter. Derfor kan de også påvirke dig mere. For en af de måder, vi optager plejeprodukterne på, er netop gennem huden, hvor vi gerne vil have dem til at virke. Især cremer og makeup, som vi har på huden i mange timer hver dag.
Samtidig ender produkter som fx shampoo, balsam og sæbe i afløbet, når du bruger dem. Andre produkter som fx creme, make-up og hårvoks bliver i første omgang på din hud eller i dit hår, men ender også i vandmiljøet, når du næste gang går i bad eller renser ansigt.
Det har derfor stor betydning for både dig og miljøet, hvilke plejeprodukter du vælger.
Der findes ikke produkter uden kemi
Der er kemikalier overalt. Ikke bare i de produkter, der står i dit badeværelsesskab, men også i din mad, dit tøj, dine møbler og i naturen omkring dig. Selv vand er en kemisk forbindelse med den kemiske formel H2O.
Kort sagt: Der er kemikalier overalt. Derfor er det ikke muligt at vælge produkter helt uden kemikalier. Der er heller ikke grund til at være generelt ”kemiforskrækket”, for du kan ikke undgå kemi, og faktisk har kemien i vores produkter også mange gode egenskaber.
Nogle stoffer er uønsket kemi
Selv om du ikke kan undgå kemi i dine plejeprodukter, kan du dog forsøge at undgå den uønskede kemi. Fx stoffer, der er under mistanke for at kunne skade vores evne til at få børn, stoffer der er klassificeret som allergifremkaldende, og stoffer der kan skade miljøet, når de skylles ud.
Men for de fleste af os kan det være svært at gennemskue lange ingredienslister. Og det kan være svært at huske, hvilke kemikalier man gerne vil undgå – eller blot at finde ud af, hvilke der er en god idé at undgå. For der kommer løbende nye kemikalier og ny viden til. Det kan du læse mere om her.
1 + 1 = 3
Selv om kemikalie A har én effekt, og kemikalie B har en anden effekt, så kan den samlede effekt blive noget helt tredje, hvis vi blander A og B.
Det kalder vi for cocktaileffekten.
Cocktaileffekten spiller også ind
Samtidig kan kombinationen af de forskellige stoffer, som vi bliver udsat for fra mange forskellige kilder i vores hverdag, være hormonforstyrrende eller på anden måde sundhedsskadelig. Også selvom stofferne, hver for sig, ikke udgør en risiko i de mængder, man udsættes for fra det enkelte produkt.
Vi omtaler ofte dette som cocktaileffekten. Den kan man fx illustrere ved at sige ”1+1=3”. Det vil sige, at selv om kemikalie A har én effekt, og kemikalie B har en anden effekt, så kan den samlede effekt blive noget helt tredje, hvis vi blander A og B. En anden måde at forklare cocktaileffekten på er med ordsproget ”Mange bække små gør en stor å” – fordi det handler om at være opmærksom på den samlede udsættelse for kemikalier.
Emballagen sætter også aftryk
Noget hud- og hårplejebliver solgt i unødig meget emballager. Det er spild af ressourcer, og det øger klimabelastningen, fordi vi både laver og transporterer materialer, der ikke er brug for.
På samme måde er det spild af indhold, hvis emballagen er designet på en måde, så det er svært at tømme shampooflasken, eller så sæben vælter ud af pumpen i en håndsæbe.