Nyhed
14.03.2024
Danmark har brugt sin andel af jordens ressourcer for i år – sådan kan du forbruge mindre
Allerede den 16. marts har Danmark som et af de første lande i verden brugt sin andel af jordens naturlige ressourcer for 2024. Vi kan selv som forbrugere gøre noget for at være med til at vende udviklingen.
Den 16. marts – 12 dage tidligere end sidste år – har Danmark brugt sine naturlige ressourcer, som fx træ, korn og bomuld, for hele 2024. Det viser en beregning fra tænketanken Global Footprint Network.
Det betyder, at vi resten af året bruger flere ressourcer, end Jorden naturligt kan genskabe. Dagen kaldes også Danmarks ‘Overshoot Day’, og vi er et af de lande i verden, der presser jordens ressourcer hårdest. Faktisk er Danmarks forbrug så stort, at hvis alle lande levede på samme måde, ville vi bruge, hvad der svarer til fire kloders ressourcer på et år.
Alle kan gøre en indsats
Hvis vi skal vende udviklingen, er mindre forbrug, mere genbrug og øget genanvendelse en nødvendighed. Og danskerne vil gerne passe bedre på kloden. Ifølge en ny undersøgelse fra YouGov er 66 pct. af danskerne optaget af, hvad de selv kan gøre for at passe på miljø og klima.
”Gennem de mange små valg i hverdagen kan vi alle bidrage til at reducere Danmarks overforbrug og dermed passe bedre på miljøet, naturen og klodens ressourcer. Det kan fx være ved at reparere sin jakke fremfor at smide den ud og købe en ny – eller ved at besøge den lokale genbrugsbutik, når man har brug for nyt tøj. Det koster for eksempel op imod 1.400 liter vand at producere en enkelt t-shirt, så der er mange ressourcer at spare, siger Rina Ronja Kari, kommunikationschef i Miljømærkning Danmark og tilføjer:
”Det mest bæredygtige forbrug er naturligvis det forbrug, der slet ikke finder sted. Derfor skal vi bevæge os fra forbrug til brug for og blive meget bedre til at spørge os selv, hvad vi reelt har brug for, inden vi køber nyt.”
Giv dine produkter længere levetid
En af måderne til at reducere Danmarks overforbrug er at blive bedre til at tænke i cirkulære løsninger, så produkter får en længere levetid, og så affald i sidste ende kan blive til materialer, der indgår i nye produkter, i stedet for at blive smidt ud. Det handler kort sagt om, at vores ressourcer skal bruges bedre, mener Rina Ronja Kari:
”Vi kan alle sammen bidrage ved at forbruge mindre og genbruge, dele og låne mere. Når man er nødt til at købe nyt, kan man som forbruger også gå efter produkter med Svanemærket og EU Ecolabel (EU-Blomsten). De to officielle miljømærker er nemlig med til at fremme den cirkulære økonomi ved at sikre produkter af høj kvalitet og lang levetid med fokus på bedre mulighed for reparation, genbrug og genanvendelse af de materialer, som produkterne er lavet af – i stedet for at tage nye råvarer fra naturen.”
10 gode råd til at forbruge mindre og spare både ressourcer og penge
- Genbrug og giv videre - Jo flere, der bruger tingene, jo færre ting er der brug for
- Del, lån eller lej ting
- Reparer ting i stedet for at købe nye
- Giv tingene nyt liv, fx ved at tænke kreativt og give dem en ny funktion
- Find på alternativer til fx unødvendige engangsartikler
- Mærk efter og tænk dig om, før du køber nyt
- Prioriter og giv oplevelser – de bliver ikke til affald
- Køb kvalitetsprodukter, der holder længere
- Vælg miljømærkede produkter, når du køber nyt
- Sorter dit affald, så de forskellige materialer kan bruges igen
Læs mere om de 10 tips til at spare på ressourcerne