Pas på dig selv i solen
Solen giver lys, liv og varme. Ofte giver den også glæde og glød. Men solen er ikke ufarlig. Her får du tre gode råd til, hvordan du passer på din hud i solen.
Med gode solvaner kan du mindske risikoen for solskoldninger, tidlig ældning af huden, hudskader og ikke mindst risikoen for at udvikle kræft i huden. Det er derfor en god idé at følge de tre officielle solråd, som blandt andre Kræftens Bekæmpelse står bag:
Tre simple solråd
1. Søg skygge
Solens skadelige uv-stråler er stærkest mellem kl. 12 og 15. Det betyder, at du kan undgå rigtig meget uv-stråling ved at holde siesta og søge skygge i dette tidsrum. Uv-strålingen kan godt reflekteres fra vand, sand, beton og græs. Den bedste beskyttelse får du derfor under overdækning med stort udhæng.
Hvad er uv-indekset?
Uv-indekset er et internationalt mål for, hvor intens den skadelige uv-stråling er midt på dagen, når solen står højest. I Danmark er uv-indekset højst 1 på en vinterdag og højst 7 på en sommerdag.
Når uv-indexet er 3 eller mere, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man beskytter sig mod solens uv-stråling for at undgå solskoldninger.
2. Brug solhat
Brug tøj, der beskytter nakke, krop, overarme og lår. Løstsiddende tøj af tætvævet stof giver bedst beskyttelse og er køligt, når det er varmt. Husk at bruge solhat med bred skygge, der dækker hoved og ører og skygger for ansigt og nakke. Brug desuden solbriller, der giver god beskyttelse mod uv-stråling og skader i øjnene.
3. Brug solcreme
Brug solcreme der, hvor tøjet ikke dækker. I Danmark skal du som minimum bruge solcreme med faktor 15 – og minimum faktor 30 i lande, hvor solen er stærkere. Både Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen anbefaler, at man vælger en svanemærket solcreme.
Bliv klogere på svanemærket solcreme
Når du skal bruge solcreme, er det en god idé at vælge en svanemærket variant. Både for at passe bedre på dig selv og din familie – og for at skåne miljøet.
Læs mereUanset hvilken solcreme du bruger, er det vigtigt at smøre med rigelige mængder, ellers falder faktortallet. En voksen skal bruge ca. 40 ml solcreme til at dække hele kroppen, mens børn skal bruge cirka det halve. Det svarer til, at du skal bruge en håndfuld solcreme til én krop (en barnehåndfuld til et barn og en voksenhåndfuld til en voksen).
Du kan finde mere information om de tre solråd hos Kræftens Bekæmpelse – her findes du også en gratis uv-app.
Bonusinfo om solcreme
- Solcreme giver ikke fripas til at blive i solen, så længe du vil. For solcreme kan aldrig give 100 procent beskyttelse imod solen, da en mindre del af strålingen altid trænger ind i hudens øverste lag. Den bedste solbeskyttelse er skygge, så husk at tage pauser fra solen.
- Brug rigeligt med solcreme. Hvis ikke du følger den anbefalede dosering, opnår du ikke den forventede beskyttelse. Tommelfingerreglen er en håndfuld solcreme til én krop.
- Påfør solcreme mindst 15-30 minutter før, du skal ud i solen – og smør på flere gange i løbet af dagen, hvis du opholder dig i solen. For ingen solprodukter beskytter en hel dag, hvor man både sveder, bader, tørrer sig med et håndklæde og slapper af på et tæppe.
- I Danmark skal du som minimum bruge solcreme med faktor 15 – og minimum faktor 30 i lande, hvor solen er stærkere.
- Husk at en hvilken som helst solcreme er bedre end ingen solcreme!