Spring til indhold
Svanemærket logo

Nyhed

21.10.2024

Svanemærket renovering: Indeklima og miljø i fokus

Flere af landets skoler står over for en renovering i de kommende år, og her er det oplagt at sætte fokus på både miljø og indeklima – fx ved at vælge en svanemærket renovering.

Svanemærket renovering af Holbergskolen i Sorø

Byggeri sætter et massivt klimaaftryk, og selvom der allerede er en gevinst at hente ved at renovere fremfor at rive ned og bygge nyt, kan miljø- og klimabelastningen sagtens mindskes yderligere. Samtidig viser flere undersøgelser, at dårligt indeklima i folkeskolen både er skyld i flere sygedage og forringer indlæringen hos eleverne, mens et godt indeklima med fx bedre ventilation og bedre adgang til dagslys har den modsatte effekt. Og det er ikke et lille problem. Faktisk har undersøgelser landet over vist, at der i mere end 9 ud af 10 klasseværelser kan måles dårligt indeklima.

”En svanemærket renovering stiller skrappe krav til miljø, klima og sundhed og fører både til lavere energianvendelse og bedre indeklima. Det er derfor et oplagt valg, når man står overfor at skulle renovere eksempelvis en skole. Ikke mindst når vi ved, at dårligt indeklima kan påvirke elevernes indlæring, trivsel og sygefravær”, siger Frederik Gudi Sommer-Gleerup, afdelingschef med ansvar for certificering, byggeri og service i Miljømærkning Danmark.

Svanemærket stiller fx krav til en fugtkortlægning af den eksisterende bygning samt fugtforebyggende arbejde under byggeprocessen. Desuden stilles der krav om måling af PCB i indeluften, hvis det er identificeret i bygningen. Svanemærket sikrer også, at bygningen er miljøsaneret med fokus på både sundheds- og miljøskadelige stoffer, og at nye byggeprodukter og materialer lever op til skrappe miljø- og sundhedskrav. Derudover skal affald fra renoveringen håndteres, så genbrug, genanvendelse og anden materialegenvinding fremmes.

Dette er – sammen med en lang række andre krav – med til at sikre, at en svanemærket renovering både er et bedre valg for miljøet og for de mennesker, der skal opholde sig i den renoverede bygning.

De bedste rammer for læring

Svanemærket renovering af Holbergskolen i Sorø
Holbergskolen i Sorø Kommune ser frem til en svanemærket skolebygning, der både lever op til skrappe miljø-, klima og sundhedskrav. Foto: Sorø Kommune.

En af de skoler, der har valgt en svanemærket renovering, er Holbergskolen i Sorø Kommune, der ser frem til en skolebygning, der både lever op til skrappe miljø-, klima og sundhedskrav.

”Den svanemærkede renovering taler direkte ind i Sorø Kommunes stærke fokus på bæredygtighed, samtidig med, at den giver eleverne de bedste rammer for læring. Vi får nu gennemført en totalrenovering af en ældre bygning, så den både lever op til skrappe krav til byggematerialer og energiforbrug samt ikke mindst til det vigtige indeklima, hvilket også får stor betydning for læringsmiljøet i bygningen", siger Jan Holme Thomassen, bygningskonstruktør i Sorø Kommune og fortsætter:

”Svanemærket er også et effektivt redskab for bygherre – og for beslutningstagere i kommunerne i det hele taget – fordi det guider i forhold til de mange forskellige faktorer, som man skal tage højde for i forbindelse med en renovering.”

Svanemærket ser på hele renoveringens livscyklus. Det betyder, at der både er krav til materialer, til selve renoveringsprocessen, til brugsfasen – og til håndtering af affald og recirkulering af byggematerialer.

Læs mere om svanemærket renovering her

Læs mere
svanemærket byggeri

Læs også