
16.04.2025
Frygten for hudkræft er den primære årsag til, at danskerne bruger solcreme
7 ud af 10 danskere bruger solcreme for at minimere risikoen for hudkræft. Det v...
Læs mereBygge- og ejendomsbranchen skal i stort omfang dokumentere sin miljø- og klimapåvirkning, bl.a. på grund af kravene i EU-taksonomien. Her er Svanemærket et effektivt redskab – særligt grundet de omfattende kemikaliekrav.
For at drive investeringer i EU i en grønnere retning har EU-taksonomien siden 2021 forpligtet de store aktører i bygge- og ejendomsbranchen til at rapportere på deres miljø- og klimapåvirkning inden for en lang række punkter. Og selvom EU-Kommissionen har varslet lettelser i rapporteringskravene på tværs af bl.a. taksonomien, CSRD og CSDDD, er det fortsat et omfattende arbejde at dokumentere sine bæredygtighedsindsatser.
Heldigvis er der hjælp at hente, hvis man lever op til Svanemærkets krav. Der er nemlig et stort overlap mellem Svanemærket og de krav, der ligger under EU-taksonomien:
”For at et byggeri kan få Svanemærket, skal det dokumentere, at det lever op til en lang række krav til fx energibehov, klimapåvirkning, indeklima, biodiversitet, byggeaffald og ikke mindst kemikaliekrav til langt hovedparten af byggematerialerne – og den dokumentation kan bruges, når der rapporteres på bæredygtighedsindsatsen,” siger Stinus Kappel Andersen, Nordic Product Manager i Miljømærkning Danmark, der har ansvaret for Svanemærket i Danmark.
Særligt EU-taksonomiens krav til byggematerialers indhold af problematisk kemi er omfattende. Der stilles bl.a. krav til indhold af kandidatliste-stoffer samt kræftfremkaldende-, reproduktionsskadende- og mutagene stoffer. Og det er nyt for mange i byggebranchen:
”Den største udfordring ved at leve op til EU-taksonomien er uden tvivl at dokumentere og overholde alle materialekrav. Det er en opgave, der trækker tråde til en række underentreprenører, leverandører og producenter,” siger Stinus Kappel Andersen, og tilføjer:
”Svanemærket har i over 20 år stillet omfattende kemikaliekrav til byggematerialerne, og det betyder, at hvis dit byggeri er svanemærket, så efterlever du også automatisk kemikaliekravene i EU-taksonomien for alle kemiske byggeprodukter og hovedparten af øvrige byggematerialer.”
Kemiske byggeprodukter omfatter bl.a. maling, fuge og lak, mens øvrige byggematerialer omfatter membraner, isolering, kabler, byggeplader mv.
Svanemærket er i sig selv et stærkt værktøj til at opføre bygninger, der er et bedre valg for miljø og klima – og samtidig er det en fremtidsorienteret investering for ejeren.
”Svanemærket ønsker at gøre det nemmere at efterleve EU-taksonomiens krav, og derfor har vi implementeret langt de fleste af dens krav. Der er dog enkelte områder, hvor der stadig er så stor uklarhed om tolkningen af lovgivningen, at disse ikke er omfattet,” siger Stinus Kappel Andersen.
EU-Kommissionen har for nyligt lanceret en Omnibus-pakken med henblik på at reducere mængden af rapporteringskrav på tværs af blandt andet taksonomien, CSRD og CSDDD. Miljømærkning Danmark følger initiativet tæt for at sikre den bedst mulige sammenhæng mellem EU-lovgivning og miljømærkerne.