Spring til indhold
Svanemærket logo

Nyhed

21.02.2025

ABENAs kantine har opnået Svanemærket

Efter næsten et års målrettet indsats, har ABENAs kantine netop opnået certificering med Svanemærket. Det har krævet tilpasning af både indkøb, processer og forbrug, bl.a. bliver der nu indkøbt flere økologiske råvarer, engangsartikler er blevet udfaset, og der bliver arbejdet systematisk med at forebygge madspild.

Abenas kantinepersonale står med deres certifikat fra Svanemærket

Den sønderjyske produktions- og handelsvirksomhed ABENA leverer i dag omkring 750 svanemærkede produkter, herunder hygiejneprodukter, opvaske-, vaske- og rengøringsmidler, toiletpapir, kosmetiske produkter, engangsartikler til fødevarer samt mad- og bagepapir.

Men ABENA leverer ikke kun svanemærkede produkter til deres kunder. Siden ABENA i april 2024 blev medlem af Netværk for Miljømærket indkøb, har virksomheden også øget deres fokus på ansvarlige og mere bæredygtige indkøb til egen drift. Og efter en målrettet indsats er ABENAs egen kantine nu blevet svanemærket.

”Som medlem af Netværk for Miljømærket indkøb arbejder ABENA for at drive markedet i en grønnere retning – og det er certificeringen af deres kantine et konkret eksempel på. Svanemærket har en helhedsorienteret tilgang. Det betyder, at kantinen lever op til skrappe krav til mad, affald, kemikalier og indkøb – og at de arbejder for at begrænse forbruget af vand og energi. Certificeringen vidner om en målrettet miljøindsats, og ABENAs medarbejdere kan nu glæde sig over at kunne spise deres mad i en kantine, som er blandt de miljømæssigt bedste på markedet,” siger Frederik Gudi Sommer-Gleerup, afdelingschef for certificering af bl.a. kantiner i Miljømærkning Danmark.

Kendetegn ved et svanemærket spisested

  • Fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning
  • Serverer en høj andel økologisk mad og drikke
  • Serverer minimum en vegetarisk ret til frokost og middag
  • Kildesorterer affald og forebygger madspild
  • Undgår engangsartikler til daglig servering
  • Begrænser brug af uønskede kemikalier
  • Begrænser forbruget af energi og vand
  • Oplærer medarbejdere i miljøarbejdet

Læs mere på www.svanemærket.dk/spisesteder

Svanemærket er en god løftestang for omstilling

For at opnå Svanemærket skal en kantine opfylde 38 obligatoriske krav og indsamle en række nødvendige point. For ABENA har denne indsats krævet konkrete og helhedsorienterede ændringer, der både reducerer kantinens miljøpåvirkning og optimerer driften.

”Vi bliver som virksomhed og aktør i samfundet nødt til at tage ansvar for vores miljøaftryk. Svanemærket fylder historisk meget i vores sortiment, da det en god løftestang for omstilling. Vi arbejder konstant med mange projekter, nye løsninger og partnerskaber for at fremme bæredygtig udvikling. Her har certificeringen med Svanemærket af vores kantine været et centralt og naturligt skridt videre i vores arbejde med ESG. Til gavn for os selv, vores kunder og miljøet,” siger Eva Tansem Andersen, Global Sustainability Manager i ABENA.

Nye tiltag gør en forskel for både miljø og drift

Certificeringen har krævet flere ændringer i kantinens daglige drift. Det vegetariske udvalg er blevet forbedret og sat mere i fokus, så der nu hver dag serveres en indbydende, velsmagende vegetarret til frokost.

Samtidig er engangsartikler og små forpakninger blevet udfaset. Det er både med til at reducere affald og gør samtidig den daglige servering enklere og mere effektiv.

Også kantinens indkøb og ressourceforbrug er blevet optimeret. Blandt andet er andelen af økologiske råvarer øget, madspild er blevet analyseret og reduceret, og der er indført faste rutiner for energi- og vandforbrug.

Overvejer I at certificere jeres kantine med Svanemærket?

Læs cases, og se, hvilke krav jeres kantine skal leve op til for at blive certificeret med Svanemærket, og hvad det koster.

Læs mere
Køkken på restaurant hvor kok tilbererede servering under varmelamper

Læs også