Gode råd til grønnere julemad og mindre madspild
Julen er ikke bare hjerternes fest – den er i høj grad også mavernes fest. Vi køber, laver og spiser julemad i lange baner. Her får du tips til, hvordan du ikke bare kan glæde dine gæster, men også skåne miljøet.
Vælg økologiske fødevarer
Når du laver julemad, er det desuden en god idé at vælge økologisk. Så slipper du som udgangspunkt for rester af sprøjtemidler i maden. Samtidig er kun ganske få tilsætningsstoffer tilladt i økologiske fødevarer. Det betyder, at du kan være med til at mindske belastningen af naturen, fremme bedre dyrevelfærd og reducere dit og familiens indtag af sprøjtemiddelrester ved at vælge økologisk.
Server vegetariske retter
Hvis du vil mindske julemadens klimabelastning, kan du overveje at udskifte nogle af de traditionelle kødretter med vegetariske alternativer. Du kan fx servere en nødde- og svampepostej i stedet for leverpostej – og linsekugler i stedet for frikadeller. Du kan også overveje, om det er nødvendigt at servere både and og flæskesteg juleaften, eller om gæsterne faktisk vil foretrække mere af det grønne tilbehør, såsom sprøde kålsalater og lækre variationer af kartofler.
Mindsk madspildet
I mange familier handler julen om god mad – og masser af den. Det betyder desværre også tit, at en stor del af julemaden ender i skraldespanden. Det er ikke kun spild af tid og penge – det er også naturens og jordens ressourcer, vi spilder. Derfor giver det god mening at gøre en indsats for at mindske madspild i julen, og det er der mange gode muligheder for:
Lav en indkøbsseddel
Lav en grundig og velovervejet indkøbsseddel, inden du tager i supermarkedet for at købe ind. Det er et simpelt trick, og det virker. For på den måde sørger du for at huske alt det, du skal bruge – og du undgår fejlkøb, som ender i skraldespanden.
Køb kun det, du har brug for
Butikkerne lokker altid med gode tilbud, og julen er bestemt ingen undtagelse. Men prøv, om du kan undgå at lade dig friste. Hold dig til din indkøbsseddel, og køb kun ting på tilbud, hvis de står på din liste i forvejen.
Udregn portioner
Forsøg at regne ud, hvor meget hver person spiser, og lav din indkøbsseddel efter det. Hvis du kommer til at lave lidt for lidt eller lidt for meget julemad, så noter det – så ved du det til næste gang, du får gæster.
Prioriter kvalitet frem for kvantitet
Tænk over dit valg af varer. Kvalitetsvarer er måske dyrere end budgetprodukter, men de giver – på alle måder – ofte bedre smag i munden. Server hellere ét eller to små stykker økologisk, mørt kød med masser af velsmag, frem for flere store og seje stykker steg.
Portionsanret eller brug mindre fade
Hvis du serverer maden på små tallerkener og på små fade, tager gæsterne automatisk mindre på tallerkenen. Det er både med til at forhindre madspild og gæster, der forspiser sig. På samme måde kan du vælge at portionsanrette julemiddagen eller nogle af anretningerne til julefrokosten.
Gem gode rester
Hvis der bliver julemad tilovers juleaften, kan de lækre rester måske genbruges på frokostbordet dagen derpå. Du kan også fryse resterne ned til senere brug – eller du kan give dine gæster lidt mad med hjem.
3 tips til borddækningen
Der er flere måder at gøre julebordet lidt grønnere, når det kommer til selve borddækningen:
- Bring naturen med indenfor og pynt bordet med fx bark, gran og kogler fra naturen.
- Vælg svanemærkede servietter til bordet. Her er der stillet krav til de fibre, som servietterne er fremstillet af – det betyder, at mindst 70 % af fibrene kommer fra certificeret skovbrug eller er recirkulerede. De er også fremstillet energi- og klimaeffektivt og opfylder skrappe krav til kemikalier.
- Brug LED-lys eller svanemærkede stearinlys i borddækningen. Ved at vælge et svanemærket stearinlys fremfor et lys lavet af paraffin, kan du spare op til 60 % CO2. Det skyldes, at det svanemærkede lys er fremstillet af minimum 90 % fornybare råvarer, hvorimod paraffin er et spildprodukt fra råolie, altså et fossilt brændstof, der udleder fossil CO2. Svanemærket har også grænser for, hvor meget sod lyset må afgive, og forbud mod en række stoffer, fx ftalater, tungmetaller, parfume og kræftfremkaldende opløsningsmidler.