Spring til indhold
Svanemærket logo

Kom ud i naturen

Naturen er en del af os. Og vi er en del af den. Her på siden kan du finde inspiration til at komme mere ud i naturen – og få fem gode grunde til at tage dit barn med ud i naturen.

lille pige i en mark af mælkebøtter

Naturen kan noget særligt. Den er fuld af spændende lyde, smukke farver og former – og skønne dufte. Den er fuglenes glade kvidder, havets beroligende bølgeskvulp og den friske duft af nyfalden regn.

I naturen kan vi koble af, slippe tankerne og trække vejret. Og vi kan bruge både krop og sanser.

Mange børn mangler kendskab til naturen

Desværre mangler overraskende mange børn helt basalt kendskab til naturen. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening.

Hvert fjerde barn i alderen 5-12 år har ifølge undersøgelsen aldrig set helt almindelige arter som krabben, haren eller egernet i naturen, mens kun lidt over halvdelen af børnene har set et pindsvin i det fri, kigget på stjernehimlen i naturen eller bygget en hule i naturen.

Samtidig viser en anden undersøgelse, at hvert fjerde barn ikke kommer ud i naturen på hverdage.

Og det er bekymrende. Grønne omgivelser gør nemlig både børn gladere og sundere – og det ruster dem til at bruge og beskytte naturen.

5 gode grunde til at komme ud i naturen

Der er al mulig grund til at tage dit barn i hånden og med ud i naturen:

  1. Naturoplevelser udvikler en sund krop.
    Aktivitet i naturen er bl.a. med til at modarbejde livsstilssygdomme som overvægt, hjertekarsygdomme og diabetes.
  2. Naturoplevelser modvirker stress og fremmer læring
    Naturen giver hjernen et frirum, hvor vi bl.a. kan hvile de dele af hjernen, der ellers er med til at give os stress. Her er tid til ro, omtanke og fordybelse – og her er samtidig appel til børns nysgerrighed.
  3. Naturoplevelser er gode for familien og andre fællesskaber
    Fælles naturoplevelser lagrer sig som unikke stjernestunder, der huskes og mindes – og de vænner os til at være sociale og udvikle gode og varige relationer.
  4. Naturoplevelser er en vigtig del af et godt børneliv
    Aktiviteter i naturen hjælper bl.a. børn til at blive robuste og kreative. Samtidig har fysisk aktive børn ofte et bedre selvværd og føler sig mindre ensomme i forhold til fysisk inaktive børn.
  5. Naturoplevelser beskytter naturen
    Børn med mange naturoplevelser vokser op som brugere og beskyttere af naturen.

Læs mere om de fem gode grunde hos Danmarks Naturfredningsforening.

Find de aktiviteter, der passer til jer

Hvis dit barn oplever glæden ved naturen, vil det ikke bare blive gladere og sundere her og nu. Det vil også vokse op som både bruger og beskytter af naturen. Med en forståelse af, at vi er en del af noget større, og at vi er afhængige af naturen. For hvis vi mister naturen, mister vi os selv.

Derfor: Pak forstørrelsesglas og varm kakao, og gå på jagt efter insekter. Tag fiskenet med til åen eller søen, og fang haletudser og småfisk. Løb en tur med de større børn, leg gemmeleg, eller sæt jer i skoven og tegn træerne, mens I lytter til fuglene.

Har du større børn, der tøver lidt med begejstringen ved udsigt til en familietur i naturen, kan I bruge mobilen til at skyde gode Instagram-billeder, en geocaching-app til at skabe eventyr eller snuppe en overnatning i en shelter. Det handler om at finde de aktiviteter, der passer bedst til jer.

Tag med på tur:


Kom ud i naturen – året rundt

På Naturstyrelsens hjemmeside finder du et væld af inspiration til aktiviteter i naturen. Du kan bl.a. finde kort med vandreruter og cykelruter, læse om overnatningsmuligheder i naturen – og få tips til naturaktiviteter i børnehøjde, ridning i naturen, med hund i naturen og natursafari. Læs mere på https://naturstyrelsen.dk/aktiviteter-i-naturen.


Tag ud i naturen med Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening arrangerer hvert år mere end 1.000 gratis naturoplevelser i hele landet. Dem kan du finde på www.dn.dk/arrangementer.


Affaldsindsamlingen i april

Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald i naturen. Hvert år deltager danskere frivilligt og giver naturen en hånd. I 2024 deltog op mod 240.000 danskere, og der blev fjernet mere end 116 ton affald fra natur, gader og veje. Læs mere på www.affaldsindsamlingen.dk.


Naturens Uge i september

Naturens Uge er Danmarks Naturfredningsforenings og Friluftsrådets årlige mærkedage for naturoplevelser, som bidrager og inspirerer til gode naturoplevelser. Formålet er at åbne naturen for børn og voksne. Naturens Uge afholdes hvert år i september. Læs mere på www.naturensdag.dk.