Gør haven grønnere og mere børnevenlig
Havearbejde er godt for både helbred og humør. Få tips til, hvordan du gør haven lidt grønnere – og hvordan du gør haven til et sted, der vækker dit barns nysgerrighed og interesse for udelivet.
Det er sundt for børn at være ude. Gør derfor haven til et sted, som dit barn nyder at tilbringe tid i, og hvor det kan bruge både fantasi og sanser. Her på siden finder du inspiration til, hvordan du skaber rum for både leg og læring – og hvordan du kan træffe grønnere valg i haven.
Indret haven børnevenligt
Mange haver er i sig selv et mekka for fantasi, leg og opdagelse. Og du kan gøre haven endnu mere eventyrlig ved at indrette den børnevenligt. Skab blødt underlag i en del af haven med fx græs. Placer et par store sten eller træstubbe, som kan fungere som heller, når jorden pludselig er giftig. Har du mulighed og plads, kan snoede stier, klatretræer og huler også appellere til kreativitet og mange timers leg.
Du kan også vælge at give dit barn sit helt eget område i haven. Omkrans området med blomsterkasser, buske eller et hegn og sæt eventuelt en låge eller en port op. Og lad dit barn bestemme, hvad der skal være, og hvad der skal laves. På den måde kan du øge dit barns nysgerrighed og glæde ved at være i haven.
Inspiration til aktiviteter med børn i haven
- Lav picnic i haven. Pak en kurv med nem og lækker mad – og slå jer ned på et tæppe.
- Sov i telt i haven. Tag lommelygter, tæpper og et par gode bøger med ud og forestil jer, at I er langt væk hjemmefra. Bare en enkelt nat.
- Læg jer på græsset med lukkede øjne og lyt til lydene i haven. Kan du høre forskel på de forskellige fugle? Er der mon et pindsvin, der rumsterer i hækken?
- Sæt jer og tegn træerne, blomsterne eller måske den lille fugl i naboens træ.
- Tag et forstørrelsesglas med ud, og gå på opdagelse i haven. Hvilke biller gemmer der sig under stenen, og hvordan laver edderkoppen sit spind så flot?
- Spil forskellige spil i haven. Kongespil, stigegolf og kroket er sjove for folk i alle aldre.
- Hjælp fuglene lidt på vej ved at lave fuglebad, fuglehus og foderbræt. Og hold så øje med, hvem der kommer på besøg.
Vælg svanemærket træ til dine haveprojekter
Når du skal vælge træ til en ny terrasse eller et nyt haveskur, er det en god idé at se efter svanemærket holdbart træ. Det er nemlig gjort modstandsdygtigt uden brug af biocider og tungmetaller, som begge er giftige for miljø og mennesker. I stedet er træet blevet varmebehandlet. Det er samtidig både lovligt og sporbart – og mindst 70 % er fra certificeret skovbrug.
Lad haven vokse vildt og øg biodiversiteten
Du kan være med til at hjælpe naturen og give dit barn mulighed for spændende øjeblikke ved at øge den biologiske mangfoldighed i din have. Det kan du fx gøre ved at lade en del af haven vokse vildt. Lad din tæmmede græsplæne gro vildt. Giv træerne lov til at vokse sig store, og lad de gamle træer blive til træruiner, hvor kryb og kravl kan trives. Få krat, urter og græsarter til at sprede sig, og lav vandhuller og læsteder til dyrene. Og lad være med at bruge kunstgødning og sprøjtegifte. Du kan også overveje at sætte fuglekasser op, eller lave et insekthotel. Jo vildere og mere naturlig din have er, desto bedre passer du på naturen. Du kan finde masser af gode råd til, hvordan du øger biodiversiteten i din have på Bolius’ hjemmeside.
Pas godt på dine havemøbler
Når du vedligeholder dine træmøbler, bliver de ikke bare pænere – de holder også længere. Maling og træbeskyttelse med Svanemærket har et minimalt indhold af opløsningsmidler som fx terpentin og ingen tungmetaller eller blødgørere, der kan skade forplantningsevnen. Svanemærket har samtidig stillet høje krav til kvaliteten, så produkterne rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig for vind og vejr.
Læs altid etiketten grundigt i forhold til doseringsmængde, når du behandler dine havemøbler – og lad dem helst tørre og hærde i et par dage, før du sætter dem ud i solen. Og husk så, at du kan passe bedre på dine havemøbler, hvis de står indenfor i løbet af vinteren.
Tema
Familie og børn
Hvordan kan du få gode, grønne vaner ind i en travl hverdag som moderne familie? Få inspiration og tips her.
Læs mereGør haven spiselig
Du får ikke mere lokale råvarer end frugter og grøntsager fra din egen have. Og du får næppe heller råvarer, der smager bedre end dem, du selv har dyrket. Har du børn, så inddrag dem gerne i arbejdet i køkkenhaven. Det vil være en stor og lærerig oplevelse for dit barn at se, hvordan et frø, I sammen har sået, kan spire og vokse sig til urter og grøntsager, I kan spise. Eller hvordan et træ, som I sammen har plantet, pludselig står med æbler. Og det kan både være med til at pirre nysgerrigheden, mindske kræsenheden og give dit barn en følelse af stolthed, når de hjemmegroede gulerødder ligger på tallerkenen, eller når rugbrødsmaden er toppet med purløg fra køkkenhaven.
Vælg børne- og dyrevenlige planter
Sørg for at have nogle planter og blomster, som dit barn gerne må pille ved og plukke af. På den måde kan dit barn nemlig få lov at lade sig fascinere af blomsternes flotte farver og plukke blomster til en fin buket, som du i langt de fleste tilfælde nok vil blive den heldige modtager af. Det er også en god idé, at de blomster, du har i haven, dufter godt. Lugtesansen og hukommelsen er tæt forbundne, og derfor kan gode dufte i haven skabe gode minder. Overvej også, om dine planter inviterer insekter og dyr på besøg i haven. Det er både godt for dyrene – og for dit barn, som på den måde får mulighed for at stifte bekendtskab med forskellige dyr og insekter.