Spring til indhold
Svanemærket logo

Sådan bidrager Svanemærket til EU's Green Deal

Svanemærket er et stærkt redskab til at understøtte virksomheders grønne omstilling og produktudvikling – og til at styrke både konkurrenceevne og kommunikation. Det er samtidig et godt afsæt for at være på forkant med kommende lovgivning fra EU.

Placeholder-foto-på-vej

Svanemærket gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling.

Svanemærket er et holistisk mærke. Det betyder, at det ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus; fra råvarer, produktion og brug til genbrug, recirkulering og affald.

På den måde fremmer Svanemærket cirkulær økonomi, effektiv brug af ressourcer og biodiversitet – og reducerer klimabelastningen og brugen af skadelige kemikalier.

Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke – støttet af myndighederne i alle de nordiske lande. Det er samtidig det mest kendte miljømærke i Norden.

Svanemærket er en troværdig og uafhængig tredjepartscertificering, som giver virksomheder dokumentation på, at deres produkter er blandt de miljømæssigt bedste.

På den måde kan I som virksomhed bruge Svanemærket til at gøre jeres bæredygtighedskommunikation mere effektiv og troværdig – og undgå greenwashing.

Et stærkt værktøj til miljøvenligt design

Ecodesign-forordningen er et af de initiativer, som EU har lanceret til at nå miljømålene i Green Deal. Forordningen er et rammeværk med krav til, hvordan en række forskellige produkter skal fremstilles for at blive mere cirkulære – og for at sikre energieffektivitet og minimeret miljøbelastning.

Svanemærket ser på alle de parametre, som Ecodesign-forordningen har til formål at forbedre – og baseret på disse parametre stiller Svanemærket absolutte og produktspecifikke krav til omkring 50 forskellige produktgrupper.

Allerede i dag tager Svanemærket udgangspunkt i kravene i Ecodesign-direktivet og stiller kravene på et endnu mere ambitiøst niveau.

Fremmer den cirkulære økonomi

Cirkulær økonomi handler om at genbruge og genanvende de materialer, som vores produkter er lavet af – i stedet for at tage nye råvarer fra naturen. Derfor er det bl.a. vigtigt at se på den måde, produkterne bliver designet på, og på de kemikalier, der indgår i produkterne. Vi skal forebygge affald ved at sikre produkter af god kvalitet med lang levetid – og ved at gøre reparation mulig.

Svanemærket arbejder for at holde produkter og ressourcer i brug så længe som muligt og på den måde reducere behovet for at fremstille nye produkter og reducere brugen af nye ressourcer. Svanemærket arbejder også på at sikre, at ressourcer sendes videre til nye kredsløb, og at materialer og produkter holdes i cirkulation med størst mulig værdi og kvalitet.

Krav til at bevare biodiversiteten

Alt, hvad der produceres, belaster naturen på en eller anden måde. Derfor stiller Svanemærket krav til fremskaffelse og brug af råmaterialer. Målet er at modvirke tab af arter, forhindre forringelse af økosystemer, og at der ikke udvindes flere råmaterialer, end naturen er i stand til at forny.

Svanemærket stiller også andre krav, der er med til at bevare biodiversiteten – kravene afhænger af, hvilken produktgruppe der er tale om.

Kemikaliekrav beskytter miljø og mennesker

Svanemærket er stærkt redskab til at begrænse skadelig kemi. Det gælder både miljøskadelige kemikalier – fx stoffer, som er giftige over for vandlevende organismer, eller som er svært nedbrydelige i naturen – og sundhedsskadelige kemikalier.

Svanemærkets overordnede tilgang er at udelukke stoffer på baggrund af deres egenskaber. Det vil fx sige stoffer, der er miljøskadelige, kræftfremkaldende, mutagene eller reproduktionsskadelige. Fx forbyder Svanemærket tilsætning af alle organiske fluorstoffer i de produkter, hvor man kan forestille sig, at de kan blive brugt - og udelukker dermed de mere end 10.000 kemikalier, der er i denne gruppe.

Svanemærket har generelt en forsigtig tilgang til kemikalier. Forsigtighedsprincippet betyder, at Svanemærket reagerer hurtigere end lovgivningen og forbyder kemikalier, hvis der er begrundet mistanke om, at de har skadelige virkninger på miljø og/eller mennesker.

Svanemærket og EU-taksonomien

Bæredygtig finansiering spiller en central rolle i omstillingen til klimaneutralitet i EU senest i 2050. Planen er, at der skal mobiliseres mindst 1 mia. EUR til bæredygtige investeringer i løbet af dette årti. Det kræver et systematisk bæredygtighedsarbejde fra virksomheder og industrier. Samtidig kan den finansielle sektor bidrage gennem sin indflydelse på kapitalstrømme, fx gennem grønnere fonde, herunder svanemærkede investeringsfonde.

EU-taksonomien er en hjørnesten i EU's handlingsplan for bæredygtig finansiering. Det er et klassificeringssystem for bæredygtige økonomiske aktiviteter og har til formål at skabe en fælles forståelse af, hvilke økonomiske aktiviteter og investeringer der – i tråd med EU's langsigtede klima- og miljømål – kan betragtes som bæredygtige.

Svanemærket kan bruges som redskab til at levere på EU-taksonomien, når man opfører nye boliger, skoler og kontorer, eller når man renoverer bygninger.


Artiklen er opdateret den 23. april 2024.