Er jeres tekstiler fremtidssikret til EU’s Ecodesign-krav?
Tekstiler er et af de produktområder, som EU’s Ecodesign-forordning først kommer til at stille krav til. Ecodesign-kravene til tekstiler forventes at blive vedtaget i 2026 og gælde fra omkring 2027. Virksomheder, der har fået certificeret deres tekstiler med Svanemærket, kommer til at stå stærkt i forhold til de kommende regler.
De kommende EU-regler til tekstiler forventes at tage udgangspunkt i EU-Kommissionens eksisterende tekstilstrategi, der fokuserer på bæredygtighed og cirkularitet.EU’s tekstilstrategi, der sigter mod 2030, har til formål at skabe et mere bæredygtigt og cirkulært tekstilmarked i Europa. Strategien har en vision om, at tekstiler skal have en lang levetid, være fri for skadelige stoffer, og i vid udstrækning fremstilles af genanvendte fibre. Den indebærer også, at forbrænding og deponering af tekstiler skal begrænses, og produktionen skal tage hensyn til både miljøet og sociale rettigheder.
Svanemærkets krav til tekstiler er klart på linje med disse mål. Svanemærkede tekstiler skal leve op til strenge miljø- og kvalitetskrav, som omfatter brug af genanvendte eller certificerede biobaserede materialer, skrappe kemikaliekrav, og energieffektiv produktion. Hertil kommer skrappe krav til arbejdsforhold og forbud mod afbrænding og deponi af usolgte tekstiler.
Det betyder, at virksomheder, der allerede har certificeret deres tekstiler med Svanemærket, er godt rustet til at opfylde de kommende EU-krav under Ecodesign-forordningen.
Ecodesign-krav til tekstiler
Med udgangspunkt i tekstilstrategien vil Ecodesign-forordningen introducere skærpede krav til tekstilindustrien med fokus på miljøpåvirkning gennem hele produktets livscyklus. Det omfatter design til recirkulering, reduktion af skadelige stoffer samt sikring af lang levetid og kvalitet. Disse krav afspejler principperne i Svanemærket, som allerede stiller høje krav til blandt andet:
- Lang levetid: Test af kvalitet og styrke for at sikre holdbare produkter.
- Uønsket kemi Substitution og fuld sporbarhed af kemikalier, herunder forbud mod en lang række skadelige stoffer f.eks. hormonforstyrrende stoffer.
- Fibre: Brug af fibre, der enten er økologiske, recirkulerede eller baseret på fornybare råvarer, der efterlever specifikke miljøkrav.
På forkant med kommende krav
Virksomheder, der allerede har svanemærket deres tekstiler, står altså stærkt i forhold til de kommende krav fra Ecodesign-forordningen. De kan drage fordel af følgende:
Synergi med EU-krav: På de områder, hvor Svanemærket stiller krav, går kravene altid længere end gældende lovgivning. Dermed vil svanemærkede tekstiler på mange områder allerede opfylde kommende EU-krav.
Dokumentation og sporbarhed: Virksomheder med Svanemærket har allerede detaljerede data fra deres underleverandører og omfattende kendskab til anvendte kemikalier – de er dermed godt stillet i forhold til at kunne levere de nødvendige informationer til et digitalt produktpas.
Miljøvenlig profil: At have Svanemærket bidrager både til virksomhedens grønne omstilling og grønne profil. Samtidig vil Svanemærket som officielt anerkendt miljømærke kunne styrke virksomhedens grønne markedsføring.
Processen mod konkrete regler
EU har allerede vedtaget den overordnede ramme for de kommende regler. Den ligger nemlig i den nye Ecodesign-forordning. Men før den kan omsættes til konkrete regler for f.eks. tekstiler, skal EU-Kommissionen lave såkaldte delegerede retsakter. De kommer dels til at indeholde reglerne for det digitale produktpas og dels de miljømæssige krav.
I den nyeste tidsplan fra Kommissionen fremgår det, at de forventer at etablere et såkaldt Ecodesign-forum i efteråret 2024, og dernæst vedtages en egentlig arbejdsplan for de delegerede retsakter i marts 2025. Herefter skal der laves et større arbejde, før Kommissionen forventer at være klar til at vedtage den første retsakt – som kommer til at handle om tekstiler – i 2026.
Miljømærkning Danmark følger naturligvis arbejdet tæt sammen med vores nordiske kollegaer.
Tema om tekstiler
Se, hvilke fordele I kan opnå med Svanemærket – og hvordan I får certificeret netop jeres tekstiler.
Læs mere